SAP Group Reporting - Overzicht & Voordelen - Finext

SAP Group Reporting

De nieuwste consolidatie oplossing van SAP, Group Reporting, is specifiek gebouwd op S/4HANA en combineert verschillende SAP-consolidatie functionaliteiten voor de financiële professional. Doordat het consolideren van data direct in de S/4HANA omgevinggebeurt, past Group Reporting het principe van “Continuous Accounting” toe – de toekomst voor accounting. Hierdoor kunnen interne variaties en interessante bevindingen in real time inzichtelijk gemaakt worden, en daarboven ook in meer detail en met een hogere kwaliteit.

Voordelen van consolidatieoplossingen

Met de juiste consolidatiesoftware kun je grote slagen maken in de betrouwbaarheid, snelheid en effectiviteit van het rapportage- en consolidatieproces binnen jouw organisatie. Met de implementatie van een nieuwe consolidatieoplossing bereik je de volgende voordelen:

  • Snellere financial close cycles
  • Eenvoudiger om consistente en betrouwbare rapportages te maken
  • Minder foutgevoelig en één versie van de waarheid
  • Meer inzicht in de oorsprong van de gegevens
  • Hogere productiviteit van financials
  • Kostenbesparing in het afsluitingsproces en de financial audit

Voordelen van consolidatie met SAP S/4HANA for Group Reporting

SAP S/4HANA speelt een cruciale rol in het aanleveren van informatie voor een organisatie door het samenstellen van een ‘Universal Journal’, een plek waar financiële data bijeenkomt, van zowel SAP als non-SAP databases. Dit zorgt ervoor dat data conflicten worden vermeden, data input wordt beperkt en minder data hoeft worden opgeslagen. Met dit sterke ERP als fundament, is Group Reportingeen logische en toekomstbestendige volgende stap in de modernisatie van de financiële functie. Entiteiten kunnen in real time hunconsolidatietaken uitvoeren, de cijfers aanvullen met kwalitatieve informatie of eventuele handmatige aanpassingen maken, allemaal binnen hetzelfde ecosysteem. De voordelen van Group Reporting kunnen worden opgedeeld in drie onderdelen:

1. Continuous Accounting

Doordat Group Reporting werkt in dezelfde database als het accounting proces, is het niet meer noodzakelijk om data te repliceren naar een aparte consolidatie- of BI-tool. Hierdoor integreert Group Reporting naadloos met alle bedrijfsafdelingen – één uniforme rapportage proces, ervaring en template.

Normaliter loopt de tijdsdruk vlak voor een financial close redelijk op: alle entiteiten moeten namelijk hun individuele rapportages opsturen, zodat deze geconsolideerd kunnen worden. Group Reporting zorgt ervoor dat velen van deze taken worden geautomatiseerd of naar voren worden getrokken, wat intern een prettigere ervaring biedt, maar ook kosten en tijd bespaart.

Eén van deze efficiëntieverbeteringen is rondom intercompany transacties, die automatisch worden gedetecteerd en meteen kunnen worden overlegd. Tegelijkertijd wordt de currency conversion ook continu uitgevoerd, en tezamen versnelt dit het verladen van data.Door een groot gedeelte van het reguliere reporting-proces op te schuiven en te automatiseren kan er veel tijd worden bespaard.

Nog een voordeel van deze SAP S/4HANA + Group Reporting samenwerking is dat de beschikbare data niet beperkt is tot wat er wordt aangeleverd, aangezien het consolideren rechtstreeks in het ERP systeem plaatsvindt. Hierdoor is de data tot op line item beschikbaaren kunnen variaties en resultaten in extreem detail bekeken worden; dit bespaart tijd en geeft meer inzicht in de financiën.

2. Real time samenwerken

Naast het feit dat Group Reporting iedereen tegelijkertijd hun data laat aanpassen indien nodig, kan men ook notities en kwalitatieve informatie toevoegen. Dit wordt allemaal vastgelegd in een gedetailleerde audit trail, waardoor er altijd later dieper op de data input kan worden ingegaan. Bovendien, doordat alle data beschikbaar zijn, kunnen de wijzigingen op line item niveau worden bekeken, wat meteen meer helderheid brengt. Dit bevordert de samenwerking binnen een bedrijf, waardoor financiële professionals zich kunnen focussen op de inhoud van de rapportage.

3. Cloud mogelijkheden

Analisten voorspellen dat in 2020 60% van de bedrijven volledig zullen overstappen naar de Cloud. Hierdoor kan de veiligheid en stabiliteit van data worden gewaarborgd en tegelijkertijd meer mobiliteit worden aangeboden om de digitale transformatie van de moderne wereld te ondersteunen. Op het moment dat de data en consolidatie zich in de cloud bevindt, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.

De link met o.a. SAP Analytics Cloud zorgt ervoor dat je naadloos complexe analyses kan uitvoeren, prachtige dashboards kan bouwenen dat je bovendien overal toegang hebt tot deze real time bevindingen.

Wilt u liever geen cloud? Geen probleem! SAP S/4HANA is ook beschikbaar on-premise.

Finext en SAP S/4HANA for Group Reporting

Hoe ondersteunt Finext je rondom consolideren met SAP S/4HANA Group Reporting? We zijn de grootste onafhankelijkeconsultancypartij in Nederland die de implementatie van SAP S/4HANA for Group Reporting begeleidt, adviseert en ondersteunt. Wewerken dan ook al sinds 2007 nauw samen met SAP. Je vindt ons bijvoorbeeld in de ‘partner port’ bij SAP in Den Bosch.

En we lopen graag voorop met de nieuwste toepassingen. Zo verzorgde Finext de eerste implementatie van SAP BPC op SAP HANA in Nederland. SAP waardeert onze aanpak; in 2009 werden we de eerste Nederlandse SAP Recognized Expertise Partner op EPM-gebied. Meer weten over onze samenwerking? Bekijk het filmpje over Finext & SAP.

Inmiddels verbeterden we met SAP de financiële besturing van meer dan 80 organisaties. Onze specialisten helpen je met:

  • Software licenties
  • Installatie & hosting
  • Advies, implementatie & roll-out
  • Nazorg & beheer

Als onafhankelijke specialisten geloven we dat de juiste consolidatieoplossing afhankelijk is van jouw situatie. Wat is de context, welkedoelen wil je bereiken en waar heeft de business behoefte aan? We adviseren je hier graag in, ook tijdens selectietrajecten.

SAP technologieën

SAP Group Reporting