Agile (w)ondernemen door Finext

Agile (w)ondernemen

1968. Door de komst van supermarktketens als Albert Heijn en Simon de Wit ziet mijn opa zich, met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht, genoodzaakt zijn kruidenierswinkel aan de Tuchthuisstraat in Haarlem te sluiten. Het zelfbedieningsconcept en de betere aanbiedingen van de grote jongens wonnen het van de charmes van de kleine ondernemer.

Door Vanessa Rouw, januari 2012

Inmiddels is er een hoop veranderd. Grote jongens bestaan nog steeds, maar we zien ook dat ze kwetsbaar zijn. Banken vallen om, het voortbestaan van Europa staat op losse schroeven. Ondertussen blijven de bonussen van CEO’s toch gewoon gehandhaafd en winnen onze politieke leiders meer stemmen met tweets dan met een partijprogramma. De crisis zal dus nog wel even aanhouden.

Is dat dan de toekomst die ons te wachten staat? Nee, zeker niet, er gloort licht aan de horizon. Als we geen vertrouwen meer hebben in onze leiders zoeken we het vertrouwen in onszelf. Het is tijd om ons niet meer zoveel aan te trekken van traditionele leiders, maar gewoon het heft in eigen handen nemen.

Agile projectteams

Ook in mijn vakgebied van Projectbeheersing zie ik die trend van heft in eigen handen nemen opkomen; neem als voorbeeld Agile werken. Verandertrajecten hebben jarenlang vertrouwd op de watervalmethode waarmee we complexe, logge projecten creëerden, die uiteraard gisteren klaar hadden moeten zijn. De kans van slagen was daarmee tot een minimum beperkt.

Agile is echter een methodiek die, zoals het woord al doet vermoeden, flexibel omgaat met de steeds veranderende omgeving door grote projecten op te delen in kleine “behapbare” deelprojecten, ook wel sprints genoemd.

Het projectteam is multidisciplinair en wordt niet meer aangestuurd door een traditioneel manager. Het team stuurt zichzelf aan en is in staat, door individuele krachten en kunde te bundelen, naar eigen inzicht de juiste weg in te slaan, zonder overbodige regels. Regels ontmoedigen en nemen verantwoordelijkheid weg. Medewerkers kunnen prima zelf hun werk organiseren; het resulteert in meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Agile ondernemen op basis van principes

Agile is dan ook een manier van ondernemen. De vier principes van het Agile Manifest geven weer hoe je als organisatie, juist in crisistijd, niet alleen het hoofd boven water houdt, maar zelfs voorsprong neemt met geïnspireerde medewerkers:

  • Individuals and interactions over processes and tools
  • Working software over comprehensive documentation
  • Customer collaboration over contract negotiation
  • Responding to change over following a plan

Vervang het woord software door solutions en deze principes zijn klaar voor gebruik in elke organisatie.

Wie deze principes hanteert en als organisatie agile weet te zijn gaat op volle kracht vooruit waar anderen stil blijven staan. Juist omdat de kracht van elke organisatie in de mensen ligt.

Het Agile werken heeft ook grote overeenkomsten met een netwerkorganisatie als Finext. Ook wij organiseren onszelf (zonder managers) en we mijden hiërarchische verhoudingen. Medewerkers zijn gelijkwaardig en dat geeft vrijheid. Vrijheid die weer wordt omgezet in meer eigen initiatief en creativiteit. Zelf met je team aan het roer staan, wie wil dat nou niet?

Waar het eigenlijk allemaal om draait, is díe dingen te doen waar je energie van krijgt en die je in je element brengen. Onderneem, ga weer buiten spelen, vies worden mag. En dan maar kijken wat er gebeurt.

Ik wens je daarom een (w)ondernemende toekomst!

Project- Programma- & Portfoliomanagement